Veszélyes ha kihagyjuk a reggelit, főleg a diabéteszben szenvedőknek

Napról napra több ember hagyja ki étrendjéből a reggelit. Többnyire a rohanó életmód az oka ennek, de az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy milyen veszélyeket rejt is ez magában. Tudósok kimutatták, hogy a reggeli elmaradása és a szív- érrendszeri betegségek, a túlsúly és a diabétesz között összefüggés van.

Nagyon sok 2-es tipusú diabéteszben szenvedő úgy gondolja, hogy ha nem reggelizik, akkor csökkentheti vércukorszintjét, valamint, a fogyásban is elősegíti ők, azonban ez nem így van. Ha nem eszünk egészen délig a cukrunk nemhogy nem csökken, hanem nőni fog valamint csökken az inzulin elválasztás és napunk másik felét a hiperglikémia fogja jellemezni. Huszonkettő, 2-es típusú 57 éves betegen, akiknek a testtömeg indexe 28 kg/m 2 volt, végeztek egy tesztet. A teszt során ugyanannyi mennyiségű táplálékot kellett elfogyasztaniuk az első napon, de a második napon a reggelit ki kellett hagyniuk.

Az első napon, amikor rendesen reggeliztek az ebéd és vacsora után mért átlagos vércukorszintjük 10,5 valamint 11,8 mmol/l-ig emelkedett. Míg a második napon, amikor kihagyták a reggelit az ebéd és vacsora után mért adatok eltérték a 14,7 valamint 16,4 mmol/l-t mértek. Ez azért történt, mert a hasnyálmirigyben lévő béta-sejtek elfelejtik a feladatukat a koplalás miatt. Valamint a vérben a szabad zsírsavszint megemelkedik, ami csökkenti az inzulin hatását. Ezért nagyon fontos, hogy ne hagyjuk ki a reggelit.

 

 

Összes tudásbázis cikk megtekintése