Címlap » Tudásbázis » A D-vitamin szerepe szervezetünk működésében

A D-vitamin szerepe szervezetünk működésében

A D-vitamin szerepe szervezetünk működésében

A szervezet egészséges működéséhez számos vitaminra, nyomelemre van szükség. Ezt már nagyon régóta tudjuk és régen többnyire természetesen módon oldották ezt meg. A hosszú hajóútra induló hajósok, hogy elkerüljék a skorbutot, hiába a sok egészséges halhús, például savanyú káposztát vittek magukkal. Hol volt még ekkor a C-vitamin felfedezése, de egyszerű analógiák alapján, a zöldség és savanyú káposzta megvéd a betegségtől alkalmazták ezt. Ugyanilyen analógia alapján használtak az emberek számos gyógynövényt.

A C-vitamin már régóta kitüntetett szereppel bírt, de az utóbbi időben, felismerve, hogy téli tömeges megbetegedések mögött a D vitamin hiánya állhat, erre is egyre több figyelem fordult. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban. Megfelelő mennyiség szükséges belőle ahhoz, hogy a sejtek funkcióját aktiválja.

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a szervezetünkben raktározódik. A napfényben jelen lévő D vitamint már régóta ismerik, de nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére. Tápanyagokkal is tudunk magunkhoz venni D-vitamint, ilyen források a tejtermékek, a tojás, a tőkehal, a hal májának az olaja. Már csak régi filmekből, regényekből ismerjük, hogy a gyerekeknek csukamájolajat adtak.

Ma hogyan tudjuk pótolni a szervezetben D-vitamint?

Napsütéses időben ez nagyon egyszerű, sőt ennek jótékony hatása van a cukorbetegség kialakulásának lassítására is. A megfelelő napszakban, – nem a tűző napon – végzett bármilyen tevékenység, lehet ez direkt napozás, olvasás, séta, már segíti a D vitamin felvételét. A téli borongós hónapok alatt azonban, ezt már más módon kell megtennünk. Ezt a mennyiséget ilyenkor táplálék kiegészítő formájában ajánlott bevinni, mert a táplálkozással önmagában nem érjük el a kívánt vitamin mennyiséget. A rendszeresen D vitamint szedők körében kisebb a téli megbetegedések száma. Ugyanis az UVB sugárzásban lévő D vitaminnak köszönhető a kevesebb megbetegedés a nyári időszakban, pedig ilyenkor jóval több baktérium és vírus él a környezetünkben, mint a téli hidegben. A D vitamin pótlására azért is ügyelni kell, mert ma már nincsenek látványos jelei a hiányának, de azért ez nem tesz jót a szervezetünknek.

Mit okoz a D-vitamin-hiány?

 A D-vitamin-hiányos állapotot angolkórnak (rachitis) nevezik, ez az elsősorban a csontrendszerre ható betegség. Az angolkór magyar elnevezése a 19. század végéről, a 20 század elejéről származik. Eredete, hogy az iparosodás éveiben a rossz táplálkozás, a szennyezett levegő és a napfény hiánya betegségként, tömeges méretekben először Angliában tűnt fel a szegény sorsú főként városi gyermekek között. A D-vitamin hiány miatt kialakult csontrendszeri elváltozások a növekedés és fejlődés leggyorsabb stádiumában érintették a csecsemőket és kisgyermekeket. Az angolkór tünetei nagyon feltűnőek voltak; a bőr sápadtsága, az elgörbült alsó végtagok (O-láb kialakulása), a mellkasi csontok, a bordák, a gerinc deformálódása (tyúkmell) és fokozott hajlam a csonttörésre. A mai életkörülmények között a D-vitamin hiányának ezek a látványos jelei szerencsére megszűntek, inkább jelentkezik a téli influenzákban és garatgyulladásokban. Azonban az orvoslás történetéből, az angolkór még ma is intőjelként hirdeti, hogy a D-vitamint megfelelően pótolni kell.

Az emberek szervezete a téli időszakokban D-vitamin hiányossá válnak, ezért fontos a pótlása. A D-vitamin-hiány megszüntetésével időskorban csökkenne a csípőtáji törések kockázata, míg gyermekkorban jelentős mértékben az influenza kockázatát. mérsékeli.

A D-vitamin pótlásával így a szervezetünk természetes egyensúlyát tudjuk megőrizni és a betegségek kockázatát csökkenteni.

Összes tudásbázis cikk megtekintése
By | 2016-10-31T14:58:19+00:00 október 3rd, 2016|Tudásbázis| A D-vitamin szerepe szervezetünk működésében bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Vállalkozásunkat, mely 100 %-os magyar tulajdonban van- azzal a céllal hoztuk létre, hogy támogassuk az egészségtudatos életmódot, javítsuk az emberek közérzetét és hozzásegítsük minél több embertársunkat egy jobb és egészségesebb élethez,azáltal is, hogy minél szélesebb körben ismertetjük meg a gyógynövények egészségre gyakorolt hatásait. Készítményeinkhez nem használunk semmilyen tartósítószert és mesterséges színezéket. Termékeinkkel kapcsolatban alapvető elvárásunk a minél magasabb minőségi színvonal és ár értékarány. Étrend-kiegészítőink kiváló minőségű ellenőrzött gyógynövény hatóanyagokat tartalmaznak. OÉTI Notifikációs számmal, rendelkeznek. Biztonságos dézsmazáras csomagolásban kerülnek forgalomba. Kapszulázott termékeinknél kizárólag növényi eredetű kapszulahéjat alkalmazunk.
15% kedvezmény
Nem nyert :(
3000Ft után -10%
Majdnem!
3000Ft után -10%
15% kedvezmény
+1 db AJÁNDÉK D3 vitamin
Majdnem!
3000Ft után -10%
+1 db AJÁNDÉK D3 vitamin
Legközelebb
Nem nyert:(
JÁTSSZON AZONNALI HERBA-D NYEREMÉNYÉRT!
Írja be az e-mail címét és pörgesse meg a kereket a nyereményért!
Szabályok
  • Egy látogató csak egyszer pörgethet
  • A csalás útján megszerzett kedvezmény nem érvényesíthető
  • Az ajándék nyeremény esetében a szállítási költség (990 Ft) a nyertest terheli