photo-1515961388535-56bc02b5bd0b

A görögszéna: Áldás a kismamának, öröm a babának

A görögszéna világszerte ismert, gyakran alkalmazott gyógy- és fűszernövény. Hasznos segítője a szoptatós kismamáknak, de egyéb pozitív egészségügyi hatásai is lehetnek, amelyeket érdemes kihasználni. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A görögszénának főként a magját fogyasztják, mert sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például B6 vitamint, magnéziumot, foszfort, vasat, rezet, mangánt és. Emellett olyan hatóanyagok is találhatók benne, melyek elpusztítják a mikrobákat, enyhítik a gyulladásokat, kedvezően befolyásolják a vércukorszintet. Fogyaszthatjuk a görögszéna leveleit is a szárított és megőrölt magja mellett, de étrend-kiegészítő formájában is használhatjuk.

A nők számára főként a szoptatás ideje alatt lehet előnyös a görögszéna fogyasztása. Ezen kívül enyhítheti a kellemetlen menstruációs tüneteket is, illetve a menopauza idején tapasztalható hőhullámokat, hangulat változásokat és a depressziót, mivel egyes hatóanyagai hasonlítanak a természetes női nemi hormonok hatásaira. A görögszénának igen magas a vastartalma is, ami segítség lehet a vérszegénység elleni küzdelemhez. A görögszénamagnak különleges hatása van a méhre, és egyben a női szaporítószervek egészére is. A görögszénában található szaponin, amely a fitoösztrogén előfutárát, a dioszgenint tartalmazza, nélkülözhetetlen a nők számára. Szülés után a méh megtisztítására és a bélmozgás elősegítésére alkalmazzák. Elősegíti az anyatej megfelelő termelését. Fájdalmas a menstruáció estén is ajánlott, mert a görögszéna melegítő és pangást csökkentő tulajdonságai igen kedvező befolyással vannak a szervezetre.
Évszázadokon keresztül, rengeteg kultúrában a nők a tejtermelésük fokozására használták a görögszénát. A következő tanulmányok szintén ezt támasztja alá:

Egy Egyiptomi kutató 1945-ben számolt be arról, hogy a görögszéna erősen serkenti a tejelválasztást. Valójában a használatának következtében akár 900%-al is növekedett a kutatásban résztvevő nők tejtermelése.
A Breastfeeding Clinic klinikán 6 év alatt 1200 olyan kismama próbálta ki a görögszénát, akinek a szervezete nem termelt elegendő tejet csecsemőjük számára. Az anyák többségénél, megváltozott a szoptatás gyakorisága, és időtartama. Néhány esetben mellszívó használata vált szükségessé, mivel a csecsemők nem tudtak megbirkózni a megnövekedett tej mennyiségével. Ámbár a szoptatós kismamák jelentős részének nem volt szükség más beavatkozásra. Vizsgálatban részt vettek olyan anyák is, akik csak mellpumpát használtak, már nem szopó csecsemőknek, és olyan anyák is, akik azon csecsemőket szoptatták kik már szárazra szopták édesanyjuk mellét.
Szinte az összes anyuka, aki görögszénát fogyasztott, a tejtermelésének növekedéséről számolt be, 24-72 órával azután, hogy elkezdték használni a gyógynövényt. Néhány esetben azt tapasztalták, hogy miután a tejtermelés elérte a kívánt szintet, abbahagyva a görögszéna további fogyasztását, a tejtermelés megmaradt a megfelelő szinten. Ez a szint addig marad fent, amíg az emlőt stimulálják, és folyamatosan ürítik.
A tapasztalatok alapján a legjobb eredményt akkor érték el a résztvevők, ha napi 3 alkalommal fogyasztottak görögszénát Az anyáknak tisztában kell lenniük azzal a ténnyel, hogy kis mennyiségben fogyasztva a görögszéna esetleg nem hozza a várt hatását.
Azoknak az anyáknak is segített, akik előtte csak mellpumpa segítségével etették gyermeküket. Azt tapasztalták továbbá, hogy azoknál az anyáknál is javult egy kicsit a tejtermelés, akik klasszikus kétoldali mirigyszövet elégtelenségben szenvedtek.

Néhány esetben számoltak be mellékhatásról a görögszéna fogyasztása kapcsán, úgymint juhar illatú vizelet és izzadság, 2-3 fő hasmenésre panaszkodott, de ez azonnal megszűnt, mikor csökkentették a dózist, vagy esetleg abbahagyták a fogyasztását
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a görögszéna serkenti a tejelválasztást, biztonságos az édesanya és a csecsemő számára egyaránt. A görögszéna könnyen hozzáférhető, és olcsóbb a hasonló hatást kiváltó termékeknél. Az édesanyáknak azonban tisztában kell lenniük esetleges hashajtó hatásával, és a megfelelő dózist ennek tudatában megválasztani. Cukorbeteg anyukák fokozott körültekintéssel használják, mivel a görögszénának vércukorszint csökkentő hatása is van.

2013 - 2019 © Herba-D | All Rights Reserved

X