07-24-máriatövis

Fontos tudnivalók a máriatövisről

A máriatövisnek számos az egészségünkre nézve pozitív hatása van, kezdve azzal, hogy antioxidánsban gazdag, kiválóan megfelelő gyulladások csökkentésére, de méregtelenítésre is alkalmas, különösen a májunk esetében.

A máriatövis szinte minden, melegebb éghajlatú területen előforduló gyomnövény. Felhasználása előtt többnyire porítják, vagy kivonatot készítenek belőle, hiszen így marad meg leginkább sejtregeneráló hatása.

A máriatövis leveleit megtörve tejfehér folyadék áramlik ki innen kapta a másik nevét, amely a tejbogáncs. De ha ez nem lenne elég, a növény levelei önmagukban is fehér foltokkal rendelkeznek, így keltve azt a hatást, mintha tejbe mártották volna őket.

A máriatövis gyógynövény révén segíti az emésztés helyes működését az enzimképződés beindítása által, serkenti az epetermelést, képes a nyálkahártyát megnyugtatni és végül gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

 

A máriatövis jótékony hatásai

Már csaknem 2000 éve használjuk a máriatövist jótékony hatásai végett. A növény az Asteraceae család tagja, akárcsak a napraforgók. A növényről szóló első feljegyzéseket az ókori görög orvos és botanikus Dioscorides írta le, időszámításunk szerint 40-ben.

A máriatövis hatásának mechanizmusa igen egyszerű, tulajdonképpen méregtelenítő hatása révén, egyszerűen megtisztítja a szervezetet mindazoktól a káros anyagoktól, amelyek felelősek, például a rák kialakulásáért, diabéteszért, a koleszterinszint megemelkedéséért, vesekőért vagy különféle epehólyag-rendellenességért. Az ilyen méreganyagok jelenlétét a szervezetben kiválthatja az alkoholfogyasztás, bőrkárosodás, vagy akár a kemoterápia, de ez csak pár példa az igen hosszú listáról.

Az E-vitaminhoz vagy a C-vitaminhoz hasonlóan, a máriatövis is erőteljes hatással bír. Antioxidánsként segít a szabad gyökök okozta károkkal szembeni harcban, tovább képes lassítani az öregedési folyamatokat. A máriatövis magjai igen gazdagok lipophilic kivonatban, a bioflavanoidokhoz hasonló hatással bírnak, így növelik az immunitást és redukálják az oxidatív stressz gyorsaságát.

A gyógynövény számos jótékony hatása közül talán a legfontosabb és legismertebb a méregtelenítő és májvédő hatása.  A májunk nap-mint nap dolgozik fáradhatatlanul, hogy megvédje szervezetünket és kiszűrje az azt fenyegető méreganyagokat, ezért is fontos, hogy óvjuk májunkat. Ebben nagy segítség lehet a máriatövis, hiszen nem csak csökkenteni képes a károsodást, hanem akár vissza is fordíthatja.

 

Tetszett a cikkünk? Lájkolja a Facebook oldalunkon vagy ossza meg ismerőseivel!

 

2013 - 2019 © Herba-D | All Rights Reserved

Don`t copy text!
X