Címlap » Blog » Tudásbázis » Mire jó a Q10-koenzim?

Mire jó a Q10-koenzim?

Napjainkban egyre gyakrabban lehet hallani egy furcsa nevű étrend-kiegészítőről, a Q10-koenzimről. Valóban rendelkezik olyan csodálatos hatással, mint ahogyan azt sokan állítják?

A Q10-koenzim egy természetes anyag, amelyet szervezetünk képes előállítani. Ennek segítségével energiáthoz juthatunk. A Q10-et 1957-ben fedezte fel Fredrick L. Crane professzor. Dr. Peter Mithchel négy évvel később igazolta a Q10 szervezetre gyakorolt pozitív hatásait, amiért Nobel-díjat kapott. A Q10 számtalan biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen, részt vesz például az energiatermelésben. Katalizátorként működik az élelmiszerek energiává alakításában, amely a sejtek mitokondriumaiban található.

Q10 nélkül szervezetünk egyszerűen nem képes létezni. A Q10-nek a 20-25 éves kor között a legmagasabb a koncentrációja az emberi szervezetben, aztán 35-40 éves kortól a koenzim mennyisége rohamosan csökkenni kezd. A Q10 hiányának oka lehet, hogy szervezetünk már nem képes elegendő mennyiséget előállítani, továbbá a rossz táplálkozás, a stressz, a fertőzések, a krónikus betegségek és bizonyos gyógyszerek.

Q10-re a szívünknek van a legnagyobb szüksége. A felfedezés pillanatától kezdve a Q10-et sikeresen alkalmazták számos szív- és érrendszeri betegségre, például szívelégtelenségre, anginára, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre, szívroham és stroke megelőzésére.

A Q10 növeli az erek rugalmasságát és megakadályozza az LDL oxidációját, ami a véredények falán lévő plakk keletkezését idézi elő. A plakk felhalmozódása számos súlyos betegséget eredményezhet. Például magas vérnyomást, vesebetegséget, szívrohamot vagy agyvérzést.

Vizsgálatok megerősítették a koenzim-Q10 hatékonyságát Parkinson-kórban. Bizonyított, hogy ez a természetes összetevő akár negyven százalékkal is lassíthatja a Parkinson-kór kialakulását.

Q10 hiány következménye lehet az izmok nem megfelelő működése és az öregedési folyamat felgyorsulása. A Q10 energiát biztosít szervezetünk számára, továbbá javítja a memóriát és növeli a fizikai állóképességünket, éppen ezért sportolók körében nagyon népszerű ez a természetes összetevő.

A Q10 egy erős antioxidáns, vagyis megvédi a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek korai öregedést okoznak és az egészséges sejteket is tönkreteszik, így növelve meg a betegségek kialakulásának kockázatát.

A Q10-et a szervezetünk a bevitt tápanyagból szintetizálja. Ez a természetes tápanyag legfőképpen állati eredetű táplálékokban található. De az olajbogyóban, a repceolajban és a szőlőben, a brokkoliban, a karfiolban, a narancsban, a szamócában, a diófélékben, a tojásban, a magvakban és az olajokban is megtalálható.

 

 

Tetszett a cikkünk? Lájkolja a Facebook oldalunkon vagy ossza meg ismerőseivel!

 

By |2018-10-16T09:26:07+00:00október 16th, 2018|Tudásbázis| Mire jó a Q10-koenzim? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Vállalkozásunkat, mely 100 %-os magyar tulajdonban van- azzal a céllal hoztuk létre, hogy támogassuk az egészségtudatos életmódot, javítsuk az emberek közérzetét és hozzásegítsük minél több embertársunkat egy jobb és egészségesebb élethez,azáltal is, hogy minél szélesebb körben ismertetjük meg a gyógynövények egészségre gyakorolt hatásait. Készítményeinkhez nem használunk semmilyen tartósítószert és mesterséges színezéket. Termékeinkkel kapcsolatban alapvető elvárásunk a minél magasabb minőségi színvonal és ár értékarány. Étrend-kiegészítőink kiváló minőségű ellenőrzött gyógynövény hatóanyagokat tartalmaznak. OÉTI Notifikációs számmal, rendelkeznek. Biztonságos dézsmazáras csomagolásban kerülnek forgalomba. Kapszulázott termékeinknél kizárólag növényi eredetű kapszulahéjat alkalmazunk.